Koningin Máxima bezoekt research van Prinses Máxima Centrum

Hare Majesteit Koningin Máxima bracht donderdagmiddag 18 mei een werkbezoek aan het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Zij bezocht die middag de researchafdeling van het Centrum en kreeg onder andere presentaties over de nieuwste technieken om kinderkanker in de toekomst nog beter te kunnen behandelen.

In 2015 bracht koningin Máxima eveneens een bezoek aan het Prinses Máxima Centrum; toen bezocht zij de zorg in het ziekenhuis. Het bezoek stond dit keer volledig in het teken van de kinderoncologische research die het Centrum doet. De beste research is nodig om te komen tot nieuwe inzichten in kinderkanker en nieuwe behandelingen. Wetenschappelijk directeur Hans Clevers gaf een rondleiding over de researchafdeling waarbij koningin Máxima uitleg kreeg over organoids en 3D imaging.

Organoids
Organoids zijn in het lab opgekweekte tumorweefsels op basis van kankerweefsel van een bepaalde patiënt. Met behulp van organoids kan in de toekomst vooraf precies bepaald worden wat de beste behandeling voor dat individuele kind is. Met betere resultaten en minder bijwerkingen en late effecten voor het kind. Met 3-dimensionale beeldvormingstechnieken kan kanker beter worden gevisualiseerd. Hierdoor kunnen chirurgen in de toekomst tumoren bij kinderen nog beter verwijderen. Ook hier weer met beter resultaat, minder bijwerkingen en late effecten.

Ontmoeting
Koningin Máxima had ook een ontmoeting met onder andere vertegenwoordigers van de Kinderadviesraad, de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) en wetenschappers van het Centrum. Het Prinses Máxima Centrum is bijzonder trots op de betrokkenheid van haar naamgever. ‘Het was fantastisch en zeer inspirerend om koningin Máxima vandaag te mogen ontvangen’, aldus bestuursvoorzitter Diana Monissen na afloop.

Koningin Maxima bekijkt lab ingericht door Vinitex

Koningin Maxima werkbezoek in Utrecht