Vinitex gaat onderwijsgebouw "Aurora" inrichten

Vinitex Laboratoriuminrichtingen gaat op de Wageningen Campus de laboratoria voor het 3de onderwijsgebouw compleet inrichten. Na de onderwijsgebouwen Forum en Orion zal het derde onderwijsgebouw de verwachte groei van de campus faciliteren. In september 2021 zal het gebouw in gebruik worden genomen.

De gunning vond plaats op basis van de beste prijs-kwaliteit-verhouding.  Aspecten als kwaliteit, duurzaamheid, flexibiliteit en projectorganisatie zijn daarbij meegewogen. Wij zijn dan ook erg trots op de gunning en het in ons gestelde vertrouwen vanuit Wageningen University & Research.

 

Uiterst flexibel

Aurora is ontworpen door LIAG architecten en bouwadviseurs uit Den Haag. LIAG ontwierp een uiterst flexibel modulair gebouw met een open structuur. Rekening is gehouden met de benodigde aanpasbaarheid, óók voor de toekomst. Collegezalen kunnen met elkaar verbonden worden en in de toekomst kunnen de collegezalen omgebouwd worden tot laboratoria.

Het motto “improve the quality of life” van de WUR is door de architect in een duurzaam en gezond gebouw vertaald. Het gebouw heeft daarnaast een ‘groene’ uitstraling waarbij de gevels naar binnen doorlopen. Planten vormen een belangrijk onderdeel in het interieur.

Het nieuwe gebouw gaat naast een grote collegezaal voor 450 studenten vooral veel onderwijsruimtes, kantoren en practicum laboratoria herbergen. De omvang wordt ongeveer 17.500 vierkante meter. De opdracht omvat het bedrijfsvaardig opleveren van meer dan 100 zuurkasten, 50 eilandopstellingen en diverse wandtafels, kasten en flexibele puntafzuiging.

 

Naam

Wageningen University & Research organiseerde een prijsvraag onder studenten en medewerkers voor een naam voor het nieuwe onderwijsgebouw op de Wageningen Campus. Dit leverde 840 inzendingen met 462 unieke namen. Daaruit droeg een jury twee namen voor waaruit de Raad van Bestuur koos voor Aurora.

Aurora is de Romeinse godin van de dageraad. De prijswinnaar, studente Annemiek van Kessel, koos voor deze naam vanwege het gebouwontwerp. Ik vind dit een toepasselijke naam omdat het gebouw gekenmerkt wordt door daglicht in alle gebruiksruimtes. Aurora zorgt ervoor dat het zonlicht zo veel mogelijk plekken in het nieuwe gebouw kan bereiken.

 

Mei 2020

Liag